Beskompromisna klima za pusaca?

Moderator: Riss

Beskompromisna klima za pusaca?

Postod srki76 u 05 Jul 2008, 14:43

Pozdrav,
imam stan od 75m2 i 2x12 LG klime (jedna proslogodisnja BIO a druga neka prastara LG sa toplotnom pumpom ali izuzetna).
Lepo rade, ali ih redovno i odrzavam, ruku na srce.
Medjutim, imam problem sa radnom sobom od 16m2, u kojoj najvise boravim i strastven sam pusac, u sobi je i krovni prozor kroz koji prasina samo upada, i u koju bih zeleo
da ugradim klimu koja NAJBOLJE MOGUCE moze taj vazduh da precisti i ako je moguce da obogati kiseonikom.
Bas ta soba je jednom stranom (tacnije gornjom polovinom jednog zida) u potkrovlju, te bi montaza spoljne jedinice morala da ide na crep 45'
sa nekim nosacem i bila bi zezancija to odrzavati danas-sutra,
a sa druge strane postoji sansa da ide na terasu, ali onda bi udaljenost izmejdu S i U jedinice bila ~5m. Ne znam da li je to previse?

LM, koja je nazdravija klima koja moze da se kupi, i moze li ista da neutralise i eliminise duvanski dim?
srki76

Pridružio se: 05 Jul 2008, 14:33

Re: Beskompromisna klima za pusaca?

Postod gacesai u 07 Jul 2008, 10:02

Sto se dima tice, postoji dosta sistema filtriranja vazduha. Najbolji je verovatno Daikin od modela na sajtu, ali 12ica kosta 120 000 din :D
tako da je pitanje koliko zelis da das za klimu...

Sto se montaze tice, ako preskocis najgore kineze, creva mogu da idu do 10m bez problema. Jos jedan prakticni detalj, vodi racuna, ako
montiras na terasu ili ogradu od terase da vibracija spoljne jedinice ne trese celu ogradu (desavalo se...).
gacesai

Pridružio se: 11 Maj 2008, 17:41

Postod srki76 u 07 Jul 2008, 21:07

Hvala na odgovoru, nije mi jasno zasto je Daikina klima toliko skupa, tj. kontam da je dozivotna, ali sta je puno puno je.

Kad sam rekao na terasu, mislio sam na zid zgrade, kraj terase, tako da ugradnja bude bezbolna i za ugradnju i za odrzavanje.
Vidis, to za vibraciju (uglavnom zimi) osetim ponekad na staroj LG klimi, na novoj sam insistirao da stave gumene podloske na nosac i tih problema nema.
Hvala na savetu! :)

Jos jedno pitanje, a tice se jonizatora, kada se kaze da neka klima ima i jonizator da li se misli na "elektro"-jonizator ili na neki pasivni filter?
Ako je elektronski (kao oni standalone, sto se bodu u uticnicu), pretpostavljam da bi malo pomogla oko pusenja?
srki76

Pridružio se: 05 Jul 2008, 14:33

Postod gacesai u 08 Jul 2008, 12:24

Problem sa jonizatorom je sto ne moze da se proveri... bar ne bez otvaranja.

Moje iskustvo u razgovoru sa prodavcima je bilo, "ma ima jonizator", ko da to neko moze da proveri...
Ta prica verovatno vazi za jeftinije modele.
Pa sam jonizator koji se odvojeno prodaje za povrsinu koju bi klima trebala da hladi/greje kosto oko 40-50eur.

Za skuplje modele treba videti... Za pomenuti Daikin moze da se pogleda i film- 10ak minuta sa detaljnim principom
rada i realizacijom svih funkcija, ali je i cena... Za ove jeftine, ako imaju sve delove super :)

I da, jonizator ne moze da bude pasivan (propustanjem kroz neki filter), jer odvajanje jona moze samo "elektro" da se vrsi.
gacesai

Pridružio se: 11 Maj 2008, 17:41

Povratak na Koja klima?